Interne pdf die wordt geopend in een nieuw venster. Interne pdf die wordt geopend in het huidige venster. Interne link die wordt geopend in een nieuw venster. Interne link die wordt geopend in het huidige venster. Externe pdf die wordt geopend in een nieuw venster. Externe pdf die wordt geopend in het huidige venster. Externe link die wordt geopend in een nieuw venster. Externe link die wordt geopend in het huidige venster.

Achtergrond

De Nationale Alumni Enquête (NAE) is een tweejaarlijkse, landelijke online enquête onder alle recent afgestudeerde masterstudenten aan de Nederlandse universiteiten.

In 2023 wordt het onderzoek opnieuw uitgevoerd. Masterstudenten die hun diploma hadden behaald tussen oktober 2021 en september 2022 (*) worden middels een persoonlijke link in de e-mail of brief uitgenodigd om deel te nemen aan de enquête. 

Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in de situatie van alumni: hoe is de aansluiting met de arbeidsmarkt en hoe kijken afgestudeerden terug op hun masteropleiding? Deze informatie helpt universiteiten om hun masteropleidingen te verbeteren. Daarnaast leveren de resultaten van de enquête informatie op voor studiekiezers: wat zijn hun perspectieven op de arbeidsmarkt? 

In de online enquête wordt gevraagd naar hoe je de aansluiting op de arbeidsmarkt hebt beleefd. Vind je dat je baan past bij de opleiding die je hebt gevolgd? Hoe lastig was het om een baan te vinden? Kun je je kennis en vaardigheden goed inzetten? Ook wordt ook gevraagd naar meer harde cijfers en data zoals bijvoorbeeld het aantal werkuren per week, je salaris en functie.

De online enquête wordt uitgezet onder alle afgestudeerden met een masterdiploma, één tot anderhalf jaar na afstuderen. Het maakt niet uit of je de route wo-bachelor – wo-master hebt gevolgd, via het hbo kwam of als internationale student een wo-masteropleiding hebt afgerond.

Ook als je al werkervaring had voordat je klaar was met de wo-masteropleiding, of in het buitenland woont en/of werkt, vinden we het belangrijk te horen wat je van je masteropleiding vond.

* Universiteit Leiden, TU Eindhoven en de Erasmus Universiteit Rotterdam nodigen óók alumni uit die al eerder, in de periode oktober 2020 – september 2021 een masteropleiding hebben afgerond.
Ga naar de inhoud